Indtagelse af alkohol i madvarer

October 14, 2014 No Comments »

Besvaret af Shaykh Rami Nsour

Spørgsmål:
Hvad er mālikī holdningen vedrørende ingredienser som spiritus, cider, balsamico og vanilje-essens/-ekstrakt i fødevarer?

Jeg har fået at vide, at disse er flydende rusmidler, der påvirker intellektet (før de bliver tilsat til maden) og at hele maden så bliver uren. Det er let nok at finde ud af, om fødevarer er vegetariske, det er meget vanskeligt at finde ud af, om maden er tilberedt med mayonnaise, balsamico, ketchup, sojasovs, vanilje osv. uden at være uhøflig over for værterne.

Svar:
Balsamico-eddike og alle andre typer af eddike betragtes som værende rene (ṭāhir) i mālikī madhhab, da de har mistet vinens berusende effekt (reference: Khalīl, al-Mukhtaṣar). Hvad angår aromaer, der bruger alkohol som et konserveringsmiddel, så er de ikke rene ifølge mālikī-skolen og vil derfor gøre det mad det er i kontakt med urent. Man skal huske på, at mad anses for at være rent indtil det er bevist urent.

I ḥanafī madhhab er flydende rusmidler ikke urene, så længe de ikke er fremstillet af druer. Således vil du finde mange muslimer, der ikke har et problem, med at spise fødevarer med alkoholbaserede aromaer. Fordi denne gyldige meningsforskel eksisterer, vil man ikke være i stand til at forhindre andre i at spise fødevarer, der har alkoholbaserede aromaer i sig. Du kan dog forsigtigt opmuntre dem til at forlade emner, der er uenighed om.

Kilde: SeekersGuidance.org

[Dansk oversættelse © Muwatta.com / Said Allan Bak 2014]

Share

Related Posts

Leave A Response